Dejlig kringle inspireret af Søren Ryges fortælling om Anne Magrethes Kringle fra Hirtshals. Der bliver fire stænger af denne opskrift.
Ingredienser:
- Dej:
- 50 g gær
- 1 dl lunket vand
- ½ tsk salt
- 3 spsk sukker
- 3 æg
- 330 g blødt smør (saltet)
- 650 g hvedemel
- Remonce:
- 225 g sukker
- 225 g smør (saltet)
- X g kardemomme
- 500 g rosiner
- Pynt:
- 2 æg (til pensling)
- Perlesukker
- 200 g hakkede hasselnødder
Fremgangsmåde: Rør gæren ud i det lunkne vand og tilsæt æg, sukker og salt og smør (i mindre stykker). Lad boble i ½ time et lunt sted. Rør melet i og lad hæve i 1 time. Tænd ovnen på 225 grader.
Drys rigeligt med mel på bordet og rul dejen og skær så fire styk 15 cm brede kringler (i ovnplade-længde). Lav så remoncen (den kan ikke laves på forhånd): varm sukker og smør op i en gryde til det koger og tykner (nærmest flydende karamelagtigt). Tilsæt kardemomme og put med samme på de fire kringler. Drys rosiner over og fold kringlerne sammen.
Pensel kringlerne med pisket æg og tryk eventuelt samlingerne sammen med en gaffel. Dryg med perlesukker og hakkede nødder. Lad efterhæve ½ time.
Bag i ovnen ved 225 grader de første 5 minutter og sænk så temperaturen til 200 grader og bag yderligere 9-11 minutter (dvs 14-16 minutter i alt).